۱۸ ساعت پیش

بررسی جامع اختلالات خوردن: از عوامل تا درمان و پیامدها

بررسی جامع اختلالات خوردن: از عوامل تا درمان و پیامدها

اختلال در خوردن یک مشکل جدی و نگران کننده است که باعث می شود افراد مبتلا از اندام و ظاهر خود رضایت نداشته باشند و به طور کلی از مصرف غذا امتناع کنند. این امر می تواند منجر به ابتلای آنان به بیماری های جدی و خطرناکی شود. این اختلال روانی-رفتاری، علاوه بر آسیب به سلامت جسمی، می تواند تأثیرات منفی عمیقی بر روی زندگی فردی و اجتماعی این افراد داشته باشد. بنابراین، شناسایی و درمان به موقع این مشکل امری حیاتی و ضروری به شمار می رود.

اختلال در خوردن و تغذیه یک مشکل پیچیده و جدی است که بر سلامت روانی و جسمی فرد تأثیر می گذارد. این اختلال با عادات غذایی نامنظم، نگرانی های مداوم در مورد وزن یا شکل بدن و ناراحتی شدید مشخص می شود. این اختلال دارای معیارهای تشخیصی مشخصی است و نیاز به توجه و درمان مناسب دارد.

اختلالات خوردن ممکن است باعث مصرف ناکافی یا بیش از حد غذا شود که در نهایت می تواند به سلامت فرد آسیب برساند ؛ در این بخش از بهداشت و سلامت نمناک به بررسی علل و علائم و راههای درمان این نوع اختلال نسبتا نگران کننده خواهیم پرداخت.

اختلال در خوردن می تواند در هر مرحله ای از زندگی رخ دهد، اما معمولا در دوران نوجوانی یا بلوغ ظاهر می شود. درمان مناسب به عنوان یک بیماری پزشکی می تواند برای بسیاری از انواع خاص اختلالات در خوردن بسیار موثر باشد ، اگر چه این بیماری قابل درمان است اما علائم و عواقب آن در صورتی که به درستی تشخیص داده نشود می تواند مضر و مرگبار باشد.

اختلالات خوردن معمولا با شرایط دیگری، مانند:

اختلالات اضطرابی، سوء مصرف مواد مخدر و یا افسردگی همراه هستند.

اختلال خوردن

انواع اختلال در خوردن

سه نوع از متداول ترین و معمول ترین اختلالت در خوردن عبارتند از:

1.آنورکسیا نروسا

افرادی که از این نوع بیماری رنج می برند نوعی وسواس در وزنشان دارند و مدام تصور میکنند که اضافه دارند یا چاق هستند. بسیاری از آنها به شدت مصرف مواد غذایی خود را محدود می کنند و حتی زمانی که به طور واضح کمبود وزن هم دارند باز خود را چاق میپندارند . بی اشتهایی می تواند اثرات مضری برای سلامتی داشته باشد مانند:

  • آسیب های مغزی، نارسایی چندین عضو بدن،
  • از دست دادن استخوان، مشکلات قلبی و ناباروری.
  • خطر مرگ در افراد مبتلا به این بیماری بیشتر است.
نارسایی قلبی

2.بولیمیا نروسا از انواع اختلالات در خوردن

نوع اختلال در این افراد به گونه ای است که مدام تمایل به خوردن دارند و این کار را پشت هم تکرار میکنند.این گونه افراد ناچار هستند بیش از حد ورزش کرده و یا از ملین ها استفاده کنند .

3.بولیمیا

معمولا افرادی که از این بیماری رنج می برند، از اضافه وزنشان بسیار ناراحت هستند و سعی میکنند مخفیانه غذا بخورند ، چون احساس شرم میکنند. این اختلال می تواند اثرات جدی مانند مشکلات دستگاه گوارش، کم آبی بدن و مشکلات قلب ناشی از عدم تعادل الکترولیتی را به همراه داشته باشد.

تناسب اندام

اختلال خوردن غذا باعث چه عوارضی می شود؟

افراد مبتلا به اختلال خوردن غذا اغلب کنترل خوردن غذا را از دست می دهند اما در عصبانیت بولیمیایی، قسمت هایی از خوردن غذا به دنبال رفتارهای جبرانی مانند نظافت، روزه گرفتن یا ورزش بیش از حد نیست.

به همین دلیل، بسیاری از افراد مبتلا به اختلال در خوردن، ممکن است چاق باشند و با افزایش خطر ابتلا به بیماری های دیگر مانند بیماری قلبی عروقی مواجه شوند.مردان و زنان که با این اختلال مبارزه می کنند نیز ممکن است احساسات شدید گناه، ناراحتی و خجالت مربوط به خوردن غذا را تجربه کنند که می تواند بر پیشرفت بیشتر اختلالات خوردن تاثیر بگذارد.

ناراحتی قلبی

علل اختلال در خوردن

اختلال در خوردن، یک اختلال کاملا پیچیده است و عوامل متعددی روی آن تاثیرگذار است . هرچند علت دقیق اختلالات در خوردن ناشناخته است، اما به طور کلی معتقد هستند که ترکیبی از اختلالات زیست شناختی، روانی و یا محیطی به پیشرفت این بیماری کمک می کند.

نمونه هایی از عوامل زیستی

  • عملکرد نامنظم هورمون ها
  • ژنتیک
  • کمبود تغذیه و مواد مغذی

نمونه هایی از عوامل روانشناختی

  • تصور منفی داشتن از بدن
  • اعتماد به نفس پایین و کم
اعتماد به نفس

نمونه هایی از عوامل محیطی

  • نابلد و نا آگاه بودن خانواده ها
  • حرفه هایی که باعث لاغر شدن و کاهش وزن می شود، مانند باله و مدل بودن
  • ورزش های زیبایی گرا که در آن تاکید بر حفظ یک بدن لاغر برای افزایش عملکرد وجود دارد. مثالها عبارتند از:قایقرانی ، غواصی ، باله، ژیمناستیک ، کشتی و دومیدانی
  • آسیب های خانوادگی و دوران کودکی:سوء استفاده جنسی در دوران کودکی، آسیب شدید
  • فشار فرهنگی
  • تغییرات استرس زا یا تغییرات مهم در زندگی
فشار و استرس

نشانه ها و علائم اختلال در خوردن

مرد یا زن مبتلا به اختلال خوردن ممکن است علائم متعددی را داشته باشد که بعضی از آنها چنانچه در ادامه ی این بخش از بهداشت و سلامت نمناک میخوانید عبارتند از:

  • رژیم های غذایی سنگین با وجود کمبود وزن
  • نوسانات وزن
  • وسواس با مقدار کالری و چربی مواد غذایی
  • افسردگی یا آرامش بیش از حد
  • دوری و کناره گیری از جوامع اجتماعی مانند خانواده و دوستان
  • روزه گرفتن های طولانی مدت
انواع اختلال خوردن

درمان اختلال خوردن

با توجه به شدت و پیچیدگی علائم مربوط به آن، نوع درمانی که افراد متخصص در نظر میگیرند متفاوت است اما اغلب چنین مواردی را تجویز میکنند:

تغذیه سالم

داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سالم.

روان درمانی

انواع مختلف روان درمانی می تواند تاثیرگذار باشد و خود فرد، خانواده یا دوستان می توانند در رفع علل اساسی اختلالات خوردن مفید باشند. درمان شامل یک تست بنیادی است و به فرد در ریکاوری فرصت می دهد تا از رویدادهای زندگی تروماتیک سخن بگوید و درمان کند و مهارت ها و شیوه های مقابله ای سالم را برای بیان احساسات، ارتباط و حفظ روابط سالم یاد بگیرد.

دارو

برخی از داروها وجود دارند که میتواند در حل مسائل خلقی، اضطراب و نگرانی و در مجموع اختلال در خورد موثر باشند.