شوینده ها بدون شک یکی از موثرترین و سریع ترین راه های تمیزکاری در محیط خانه هستند. این مواد با از بین بردن آلودگی ها و لکه ها، سطوح را بسیار پاکیزه و درخشان می کنند. با این حال، باید در انتخاب و استفاده از این محصولات بسیار دقت و احتیاط داشت. برخی از مواد شوینده حاوی ترکیبات شیمیایی هستند که می توانند به ارگان های حیاتی بدن، از جمله کبد، آسیب جبران ناپذیری وارد کنند. بنابراین، استفاده از این نوع شوینده ها توصیه نمی شود و بهتر است از محصولات طبیعی و ایمن تر برای نظافت منزل بهره گرفت.
آیا تا به حال دل تان خواسته که به طور کل تمیز کاری را کنار بگذارید؟ این احساس معمولا به دلیل استفاده از مواد پاک کننده ای است که بوی بسیار تُندی دارند و باعث می شوند که احساس کنید به تنفس و ریه های تان آسیب وارد شده است. در واقع، مضرات این شوینده ها بیشتر از فوایدشان می باشد. این مواد شوینده می توانند به کبد آسیب برسانند و باعث ایجاد مشکلات سلامتی شوند. بنابراین، بهتر است که به دنبال راه های جایگزین و طبیعی تر برای تمیز کردن خانه باشید که برای سلامتی شما نیز مفید باشند.
هنگامی که می خواهید مواد شوینده را خریداری کنید، باید دقت کنید و ببینید که آیا استفاده از این محصول خطری برای تان ایجاد می کند یا خیر. بعضی از این محصولات پاک کننده ممکن است آسیب جدی به کبد وارد کند و بعدا مشکلات جدی را در بدن تان به وجود بیاورد.در این قسمت از بهداشت و سلامت نمناک در این باره توضیح مفصل خواهیم داد.
طبق اطلاعات موجود، شوینده فرش، مبلمان یا قالیچه باعث ایجاد آسیب به کبد می شود. سازمان بهداشت توضیح می دهد:این محصولات پاک کننده حاوی پرکلرواتیلن، نفتالین و هیدروکسید آمونیوم هستند که گاز های حاصل از آن ها؛ می تواند باعث سرطان و آسیب کبدی شود.
در کل این مواد پاک کننده به خاطر رایحه تُندی هم که دارند، به شدت وضعیت کبد را به هم می ریزند.
اغلب، عوارض استفاده از پاک کننده های فرش و اثاثه یا لوازم داخلی توسط کودکان خردسال احساس می شود. گاز های سمی، عمدتا نفتالین (یک ماده سرطانزا)، بهویژه برای کودکانی که پس از تمیز کردن فرشها روی فرش بازی می کنند، بسیار خطرناک است.
هنگام کار با مواد شوینده، حواس تان به برخی از علائم باشد، علائمی مثل:
علائمی مانند سرگیجه، خواب آلودگی، حالت تهوع و از دست دادن اشتها و تشخیص ندادن جهت های مختلف می تواند از علائم آسیب به کبد به خاطر استفاده از مواد شوینده باشد. تنفسِ این مواد در مدت زمان طولانی به کلیه، قسمت فوقانی ریه و چشم آسیب وارد می کند و باعث تغییرات رفتاری، روحی و نورولوژیکی می شود و ممکن است فرد بعدا به سر درد، ناهماهنگی بدن و مشکلات ذهن خودآگاه هم دچار شود؛ همچنین این افراد در معرض مشکلاتی مانند سرطان مثانه قرار می گیرند.
شما می توانید جایگزین های زیادی را به عنوان شوینده های شیمیایی خشن در نظر بگیرید. به عنوان مثال شوینده هایی که با بخار، تمیز کاری را انجام می دهند غیر سمی هستند و اگر از آن ها به طور مناسب استفاده کنید، 99 درصد جرم ها و باکتری ها از بین می رود.
بهترین راه برای جلوگیری از این مشکلات و خطرات این است که حتماً یک بخارشور تهیه کنید که یک راهکار امن برای پاک کردن سطوح می باشد.