۲۶ روز پیش

خواب با چراغ روشن: آثار و پیامدهای آن

خواب با چراغ روشن: آثار و پیامدهای آن

تاکنون به این موضوع اندیشیده اید که چرا هنگام خواب، چراغ را خاموش می کنیم و خوابیدن در فضای روشن به هیچ وجه توصیه نمی شود؟ این مسئله از دلایل بسیار مهمی برخوردار است. خاموش کردن چراغ و خوابیدن در محیط تاریک، نقش بسزایی در تنظیم ریتم شبانه روزی بدن و همچنین ترشح هورمون های مؤثر بر کیفیت خواب ایفا می کند. به طور مشخص، نور مصنوعی موجود در محیط روشن، باعث سرکوب ترشح هورمون ملاتونین شده و این امر می تواند بر چرخه خواب-بیداری افراد تأثیر منفی بگذارد. بنابراین، رعایت این نکته بهداشتی مهم می تواند به بهبود کیفیت و کمیت خواب شبانه کمک کند.

وقتی با چراغ روشن می خوابیم، اتفاقات مختلفی در بدن ما رخ می دهد. احتمالا برای شما هم پیش آمده که با چراغ روشن در اتاق خوابیده باشید. علت این موضوع ممکن است متفاوت باشد، اما در هر صورت خوابیدن با نور لامپ و چراغ روشن مضراتی دارد که باعث می شود شما به اندازه کافی از خوابتان بهره مند نشوید. این مضرات می تواند بر سلامت و کیفیت خواب شما تأثیر بگذارد و در نتیجه بر سلامت کلی شما نیز اثر بگذارد.

در این قسمت از بهداشت و سلامت نمناک قصد داریم به شما بگوییم زمانی که با چراغ روشن بخوابید، چه اتفاقی در بدنتان می افتد.

آسیب به سیستم تولید مثل

مطالعات نشان می دهد که قرار گرفتن در معرض نور مصنوعی هنگام شب، باعث افزایش خطر ناباروری می شود. این ازمایش روی موش های ماده انجام شده است. این موش ها شب ها در نور روشن می خوابیدند و نسبت به موش هایی که شب ها در تاریکی می خوابیدند، میزان ناباروری بیشتری داشتند.

همچنین ریتم سیستم شبانه روزی بدن آن ها یعنی ساعت درونی بدنشان هم به هم ریخته بود. پس نور چراغ حین خواب شب روی سیستم باروری خانم ها اثرگذار است.

مطالعه دیگری هم در این زمینه انجام شد و به این نتیجه رسیدند پرستارانی که شیفت شب دارند، معمولا احتمال ابتلا به این مشکل و به هم ریختن چرخه قاعدگی در آن ها بیشتر است.

تست بارداری

مشکلات قلبی

نور هنگام شب نه تنها ملاتونین را کاهش می دهد بلکه باعث فشار خون نیز می شود. اگر شب ها در معرض نور زیاد قرار بگیرید، تولید ملاتونین در بدن سرکوب می شود و در نتیجه فشار خون افزایش پیدا می کند و نوسانات زیاد می تواند عاملی برای افزایش احتمال ابتلا به بیماری قلبی و سکته باشد.

افزایش وزن

قرار گرفتن زیاد در معرض نور مصنوعی هنگام شب، علت کاهش متابولیسم و سوخت و ساز است که باعث به هم ریخته شدن چرخه خواب و ریتم شبانه روزی بدن می شود و عاملی برای چاقی خواهد بود.

مطالعه ای روی 43000 خانم در این زمینه انجام شده است و نشان می دهد افرادی که شب ها با نور روشن تلویزیون می خوابند، با افزایش وزن مواجه خواهند بود. این تغییر بدون توجه به کیفیت یا زمان خواب رخ خواهد داد.

چاقی

تغییرات هورمونی

روشن بودن یک عدد چراغ هم می تواند تعادل هورمونی را به هم بریزد. نور حاصل از گوشی موبایل، تلویزیون یا کامپیوتر باعث کمبود ملاتونین می شود و همچنین فرآیند های بیولوژیکی آشفته می شوند. ملاتونین اولین چیزی است که در چنین حالتی سرکوب می گردد و خواب افراد به هم می ریزد. هورمون ها هم تحت تاثیر قرار می گیرند و هورمون های ضدپیری کمتر ترشح می شوند.

افسردگی

مطالعه ای در این زمینه نشان می دهد که قرار گرفتن در معرض نور هنگام شب باعث افزایش خطر افسردگی می شود. به هم ریختن ریتم شبانه روزی علائم افسردگی را بدتر می کند. نور قرمز شاید اثرات مخرب کم تری داشته باشد زیرا حساسیت به طول موج قرمز در افراد کم تر است.

البته در بعضی از موارد نور درمانی با رنگ آبی هم انجام می شود اما به طور کل بهتر است که هنگام شب در معرض هیچ نوری قرار بگیرید.