همانطور که همه ما فکر میکنیم، به عنوان یک انسان بالغ و عاقل، ما به خوبی میدانیم که چه زمانی باید غذا بخوریم. با این حال، در واقع این گونه نیست و گرسنگی ممکن است دلایلی فراتر از صرفاً نیاز بدن به انرژی داشته باشد. گرسنگی گاهی اوقات ریشه در عوامل روانشناختی، عاطفی یا اجتماعی دارد که فراتر از صرفاً نیاز فیزیولوژیکی بدن است. بنابراین، درک عمیق تر علل گرسنگی و نیازهای پشت آن میتواند به ما در مدیریت و برآورده ساختن این نیازها کمک کند. این موضوع نیازمند توجه و بررسی دقیق تر است.
اگر زمان زیادی طول بکشد تا غذا بخورید، ممکن است باعث شود که بیش از حد غذا مصرف کنید. این موضوع می تواند باعث شود که فرد نتواند تشخیص دهد که چه زمانی گرسنه و چه زمانی سیر است. در طول وعده های غذایی یا میان وعده ها، فرد باید زمانی را اختصاص دهد و وضعیت بدن خود را بررسی کند. آیا هنوز غذا برای فرد طعم خوبی دارد؟ آیا فرد هنوز احساس گرسنگی می کند؟ در غیر این صورت، فرد باید از خوردن بیشتر خودداری کند.
در این قسمت از نمناک مقیاسی را به شما معرفی می کنیم که از طریق آن می توانید تا حدودی متوجه شوید چه زمانی واقعاً گرسنه و چه زمانی سیر هستید .
در حالت 0:یعنی قبل از شروع غذا شما تمایل زیادی به خوردن دارید؛ زیرا مدت زمان زیادی مثلاً بین 6 الی 8 ساعت چیزی نخورده اید و شاید بعضی از افراد در چنین حالتی دچار حالت تهوع، سرگیجه یا سر درد شوند.
در حالت 1: تمام چیزی که به آن فکر می کنید این است که چقدر گرسنه هستید. شما به چیزی که می خواهید بخورید فکر می کنید و تمرکزتان روی غذا است و احتمالا تا زمانی که غذا به دست تان برسد، به آن فکر خواهید کرد.
در حالت 2:خیلی گرسنه هستید. احتمالاً در چنین حالتی کلافه می شوید، سر درد می گیرید و شکم تان درد می گیرد زیرا ممکن است بیش از چهار ساعت باشد که چیزی نخورده اید.
در حالت 3:زمان خوردن است و بدن شما سیگنال های طبیعی را که برای غذا مورد نیاز است، به شما اعلام می کند و شما به شدت گرسنه هستید، احتمالاً دو سه ساعت از آخرین باری که غذا خورده اید، گذشته است.
در حالت 4:علائم گرسنگی کم کم ظاهر می شوند و یک نوع احساس خالی بودن شکم دارید که زمان خوبی برای غذا خوردن است. احتمالاً 2 ساعت از غذا خوردن تان می گذرد.
در حالت 5:خنثی هستید، خیلی گرسنه نیستید و خیلی هم احساس سیری ندارید . معمولاً این احساس بین وعده های غذایی دست می دهد. اگر این احساس را داشتید و می خواستید غذا بخورید، احتمالا غذا خوردن شما به خاطر از بین بردن کلافگی، بی حوصلگی و استرس باشد.
در حالت 6:خیلی گرسنه نیستید و فقط برای جلب رضایت خودتان غذا می خورید . احتمالاً کم تر از دو ساعت از وعده غذای قبلی گذشته باشد اما هنوز هم فضای کافی برای جا دادن غذا در معده دارید و احساس سبکی و پر انرژی می کنید. اینجا دقیقاً نقطه ای است که باید دست از غذا بکشید.
در حالت 7:احساس خوبی دارید. غذا هایی را که می خواستید خوردید، دیگر گرسنه نیستید و نیاز به خوردن دوباره ندارید و تقریباً تا 3 ساعت بعد هم سیر هستید .
در حالت 8:دوست دارید به خاطر خوشمزه بودن چیزی چند گاز به آن بزنید و آن را مزه کنید. گاهی اوقات افراد در چنین حالتی نفخ ایجاد می شود و احتمالاً تا 4 الی 5 ساعت دیگر گرسنه نشوید.
در حالت 9: احساس می کنید که شکم تان کاملاً پر شده است و کمی احساس سنگینی، بی حسی و خواب آلودگی می کنید و تقریباً تا 6 ساعت گرسنه نخواهید شد.
در حالت 10: احساس بیماری دارید. احساس ناراحتی جسمی شاید باعث ایجاد درد هم در شما بشود. نیاز دارید دراز بکشید تا احساس بهتری پیدا کنید و ممکن است 7 الی 8 ساعت دیگر دوباره گرسنه شوید.
در ادامه چند راهکار دیگر هم به شما معرفی می کنیم که بفهمید واقعاً گرسنه هستید یا خیر
در یک جای آرام بنشینید . سعی کنید روی کل بدن تان به مدت یک ثانیه تمرکز کنید و آن را احساس کنید. چشمان خود را ببندید و تمرکز خود را به شکم اختصاص دهید و به گرسنگی فکر کنید. سپس دستان خود را روی شکم بگذارید. آیا احساس می کنید که شکم تان خالی است؟ آیا زمانی که به غذا فکر می کنید دهان تان آب می افتد؟ آیا سطح انرژیتان افت کرده است؟ اگر به سوالات بالا پاسخ مثبت دادید، به تمرین های بعدی هم ادامه دهید اما اگر پاسخ منفی داشتید، همینجا متوقف شوید و بدانید که گرسنه نیستید و در حالت گرسنگی کاذب به سر می برید.
بدن تان به دنبال چه غذایی می گردد؟ آیا دوست دارد یک غذای خاص، یک میوه خاص بخورد؟ آیا به دنبال طعم شوری، تندی، ترشی یا شیرینی است. آیا غذای خاصی را می خواهید یا اینکه به دلیل گرسنگی کاذب دنبال یک وعده غذایی کامل هستید تا فقط خودتان را سیر کنید.
غذا را انتخاب کنید، قبل از غذا خوردن، غذا را شناسایی کنید. به شکل، رنگ، بافت، بو و دمای غذا فکر کنید. به عنوان مثال اگر چند میوه مقابل شما قرار دارد، فقط یک میوه ریز را انتخاب کنید. یک بادام را بردارید. آن را به خوبی بجوید و به جویدن خود فکر کنید. اگر غذای روبروی تان است، به خوبی به آن نگاه کنید و بعد شروع به خوردن کنید حالا با نتیجه ای که در شما ایجاد شده میتوانید متوجه شوید که گرسنگی شما واقعی است یا کاذب.
یک گاز بزنید یا با یک قاشق بخورید.
به آرامی غذا را در دهان بچرخانید تا تغییر طعم و بافت غذا را داخل دهان تان احساس کنید.
شروع به جویدن کنید و به این فکر کنید که چقدر سریع غذا می خورید و سپس سرعت را کاهش دهید.
با هر گازی که می زنید یا هر قاشقی که می خورید، به احساس بدن خود توجه کنید و ببینید که سیر شدید یا هنوز گرسنه هستید. با چنین روشی می توانید متوجه شوید که واقعاً چه زمانی سیر شدید و چه زمانی گرسنگی شما کاذب است.