
کپسول تتراسایکلین به طور گسترده ای برای درمان طیف وسیعی از عفونت ها و همچنین آکنه های پوستی مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو به واسطه اثرات ضد میکروبی خود قادر است به کنترل و بهبود این شرایط پزشکی کمک کند. با این حال، همانند سایر داروهای دارای اثرات سیستمیک، مصرف کپسول تتراسایکلین ممکن است با بروز عوارض جانبی نظیر اسهال و استفراغ همراه باشد. نظارت پزشکی و پایش دقیق در طول درمان با این دارو بسیار حائز اهمیت است.
تتراسایکلین یک آنتی بیوتیک است که برای درمان طیف وسیعی از عفونت های باکتریایی مختلف مانند عفونت ادراری، آکنه، سوزاک و کلامیدیا مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو تحت نام های تجاری متعددی همچون سامایسین، آساتیتیت و آکرومایسین در دسترس است.
کپسول تتراسیکلین در مقابل باکتری ها فعال می باشند. تتراسیکلین به علت جذب آن توسط استخوان به عنوان نشانگر در بررسی های رشد استخوان ها در بیوپسی های انسانی استفاده می شود. این دارو در درمان برونشیت مزمن، عفونت های ناشی از بروسلا، کلامیدیا، مایکوپلاسما، ریکتزیا و نیز در درمان آکنه ولگاریس و افوزیون پلورال ناشی از سیروز یا بیماری های بدخیم مصرف می شود. جذب دارو از راه خوراکی است و دفع دارو از طریق کلیه و صفرا می باشد. تتراسایکلین در دو شکل کپسول و پماد موضعی و چشمی می باشد.
-اگر بصورت کپسول و یا قرص باشد به مقدار 250-500 میلی گرم مصرف شود.
-اگر بصورت شربت باشد به مقدار 5-125 میلی گرم مصرف شود.
*در صورت ابتلا به اختلالات کلیوی با کلیرانس کراتینین (مقدار دفع کلیه) 50-58 میلی لیتر در دقیقه غالبا هر 8-12 ساعت مصرف شود.
کلیرانس کراتینین بین 10-50 میلی لیتر در دقیقه غالبا هر 12-24 ساعت مصرف شود و اگر کم تر از 10 میلی لیتر در دقیقه باشد هر 24ساعت یکبار توصیه می شود.
کپسول تتراسیکلین را با معده خالی (یک ساعت قبل و یا دو ساعت بعد از غذا) همراه با یک لیوان آب مصرف نمایید.
هرگز به همراه محصولات لبنیاتی استفاده نشود.
البته موارد ذکر شده در این بخش از سلامت نمناک لیست کاملی از عوارض تتراسایکلین نمی باشد و ممکن است عوارض جانبی دیگری نیز به همراه داشته باشد.
چنانچه در بخش سلامت نمناک عنوان کرده ایم مصرف تتراسایکلین با داروهایی چون آسترتین ، فلیبانسرین ، لومیتاپید و ترتینوئین تداخل دارد . عمدتا تتراسایکلین با حداقل 71 دارو تداخل جدی ، با 46 دارو تداخل متوسط و با 26 دارو تداخل ضعیفی دارد. بنابرین حتما بایددر این باره با پزشک خود مشورت کنید.
- هنگام استفاده و حساسیت به تتراسایکلین از مصرف آکرومایسین ، سامایسین و آستیتیت خودداری کنید.
- دارو را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید و در صورت مصرف بیش از حد بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
کودکان با سن کمتر از 12 سال نباید دارو را به دلیل مصرف شود.
مصرف تتراسیکلین موضعی سبب حساس شدن پوست و بروز حساسیت به دارو در صورت مصرف موضعی یا سیستمیک آن در دفعات بعدی شود.
اگر به نارسایی کبد دچار هستید ، این دارو را با احتیاط فراوان مصرف کنید.
پس از مصرف این دارو 3-1 ساعت از مصرف همزمان داروهای آنتی اسید، مکمل های حاوی کلسیم و آهن، ملین های حاوی منیزیم و سدیم بی کربنات، شیر و لبنیات خودداری نمایید.
بیمار نباید در مقابل نور آفتاب یا لامپ های دارای اشعه ماوراءبنفش قرار گیرد.
بعد از مصرف کپسول تتراسایکلین آب فراوان مصرف شود.
تتراسایکلین در کودکان زیر 8 سال سبب اختلال در ساخت استخوان و دندان و تغییر رنگ دندان ها می شود.
تتراسیکلین در استخوان های جنین رسوب کرده و سبب ایجاد ناهنجاری های استخوانی یا توقف رشد می شود. بنابراین این دارو را در دوران بارداری فقط در مواقع اضطرار و به دستور پزشک مصرف شود زیرا مصرف آن بصورت خودسرانه برای جنین خطر دارد.
افرادی که به تتراسایکلین حساسیت دارند، این دارو را مصرف نکنند.
این دارو را نباید در دوران شیردهی مصرف کنید زیرا در شیر ترشح می شود. مصرف تتراسایکلین در دوران شیردهی باعث ازبین رفتن کلسیم موجود درشیر مادر می شود.
تاریخ انقضای دارو را کنترل کنید زیرا تتراسیکلین تاریخ گذشته می تواند بسیار نفروتوکسیک باشد.
دارو را با آنتی اسیدها، شیر، فرآورده های لبنی یا غذاهای حاوی کلسیم مصرف نکنید.
در صورت اختلالات کلیوی مقدار مصرف را با مشورت پزشک کاهش دهید.
در صورت استفاده طولانی مدت ، مصرف تزریقی آن را درنظر بگیرید.