خواب نیمروزی فواید بسیاری دارد که ممکن است افراد از آن آگاهی نداشته و به صورت عادت روزانه به آن روی بیاورند. چرت زدن یا همان خواب کوتاه پس از صرف ناهار نه تنها باعث رفع خستگی می شود، بلکه موجب کاهش عصبانیت و بهبود خلق و خوی افراد نیز می گردد. این عادت مفید و سالم، جسم و روان انسان را تقویت کرده و تاثیر مثبتی بر کارایی و بهره وری افراد در طول روز خواهد داشت.
تحقیقات اخیر نشان می دهد که خواب بعد از ظهر به عملکرد حافظه بلندمدت کمک می کند. همچنین این مطالعات نشان می دهد که 90 دقیقه خواب نیمروز، به بهبود حافظه کمک می کند و از میزان استرس می کاهد. خواب نیمروز می تواند به عنوان یک راهکار موثر برای افزایش کارایی و بهبود سلامت ذهنی مورد توجه قرار گیرد.
چه کسانی می خواهند مشکلاتشان را راحت تر حل کنند؟ چرت زدن در طول روزنه تنها خستگی را کم می کند، بلکه باعث کاهش تصمیمات آنی و در پی آن عصبانیت های زودگذر هم می شود. به عقیده برخی به ویژه افراد بداخلاق و خسته اساسا چرت زدن در زندگی پیشرفته امروز کاری بی فایده است. تحقیقی که پیش تر صورت گرفته بود، بیانگر این موضوع است که خواب روزانه می تواند باعث افزایش انرژی های مثبت شود،تحقیقی انجام شده در دانشگاه هاروارد نشان داده که چرت زدن به مدت 45 دقیقه توانایی یادگیری و به خاطر سپردن را افزایش می دهد. چُرت زدن فشارهای روحی را کم می کند و خطر حمله قلبی و سکته، دیابت و افزایش وزن را کاهش می دهد.
چرت زدن باعث می شود تا شما منطقی تر، سالم تر و ایمن تر باشید؛ اما نیازمند به شناخت بدن خود هستید تا بدانید چگونه بهترین خواب نیمروز را داشته باشید. بنابراین آیا می توان به این نتیجه رسید که باید به دوران کودکی خود بازگردیم و بعد از صرف ناهار بخوابیم؟
طبق تحقیقات انجام شده در این زمینه، خواب روزانه برای افزایش سطح هوشیاری و حافظه بسیار موثرتر از مصرف کافئین است. چرت های روزانه معمولا بین 30 تا 90 دقیقه طول می کشند و طبق برآوردی که انجام شده است دوسوم از مردم جهان خواب روزانه دارند. حتی یک چرت 7 تا 10 دقیقه ای هم می تواند اثرات مثبتی در پی داشته باشد که حداقل 3 ساعت به طول بیانجامد. بااین وجود چرت هایی که بیش از دو ساعت طول می کشند باعث حس گیجی و گنگی در طول روز می شود. بین ساعات 1 تا 4 بعدازظهر بهترین زمان برای خواب روزانه است. یک تحقیق ژاپنی بهترین زمان برای خواب روزانه را دو بعدازظهر به بعد و به مدت 20 دقیقه معرفی کرد و این خواب را سبب به وجود آوردن بهترین سطح هوشیاری و ماندگاری دانست. بررسی روی چرت زدن خلبانان (که چرت زدن استراتژیک نامیده می شود) نشان داد که معمولا خواب روزانه (طبق تحقیقات گاهی در اتاقک خلبانان) باعث افزایش کارایی و هوشیاری در حال پرواز می شود. خستگی در خلبانان خودش را در عکس العمل های ضعیف و هوشیاری پایین در هنگام پرواز نشان می دهد. بازنگری تحقیق «داروهای خواب آور» بیانگر نسبت بین چرت روزانه و خطر مرگ بود. محققین بر این باور هستند که درهرصورت افراد مریض چرت روزانه خودشان رادارند.در ضمن اجازه ندهید مسائلی چون خروپف کردن در مقابل همکارانتان خواب روزانه شمارا به تاخیر بیندازد.