پاکسازی منظم و دقیق آشپزخانه می تواند نقش مهمی در پیشگیری از گسترش باکتری ها و حفظ سلامت خانواده ایفا کند. با شناسایی و رسیدگی به نقاط آلوده احتمالی در آشپزخانه، می توان از انتشار عوامل بیماری زا جلوگیری نمود. این امر مستلزم توجه ویژه به نظافت و ضدعفونی کردن منظم سطوح، ظروف و تجهیزات آشپزخانه است تا سلامت افراد خانواده به طور مؤثری تضمین گردد.
آشپزخانه محیطی مناسب برای رشد و تکثیر باکتری هایی است که ممکن است انتظار مواجهه با آنها در این بخش از خانه را نداشته باشید. در این مقاله، ما به شما خواهیم گفت که کدام قسمت های آشپزخانه شما میزبان میکروب های خطرناکی هستند. آشپزخانه به عنوان یکی از مهم ترین بخش های خانه، نیاز به توجه ویژه ای دارد تا از انتشار آلودگی های میکروبی جلوگیری شود. با شناسایی این نقاط آلوده، می توانید اقدامات لازم را برای نظافت و ضدعفونی آنها انجام دهید و از سلامت خانواده خود مطمئن شوید.
اکثر افراد هنگام رفتن به رستوران نگران تمیز و بهداشتی بودن مکان طبخ غذای آنها هستند، غافل از اینکه آشپزخانه منازل بستر بسیار مناسبی برای رشد میکروب ها است .« جنیفر کوینلان» دانشیار پرستاری و سلامت کالج «درکسل» در این خصوص می گوید:«زمانی که دچار مسمومیت غذایی می شویم به آخرین باری که غذای بیرون خوردیم فکر می کنیم. این در حالی است که آلودگی محیط خانه و آشپزخانه عامل بسیاری از این بیماری ها محسوب می شود .
گروهی از دانشمندان آمریکایی با بررسی 100 خانه با پیشینه اجتماعی و اقتصادی مختلف در فیلادلفیا، به شواهدی مبنی بر حضور حجم زیادی از آلودگی در قفسه های مخصوص ذخیره مواد غذایی و حضور مقادیر زیادی باکتری های بیماری زا در بسیاری از آشپزخانه های این منازل دست یافتند .
بر اساس این کاوش پنج مکان آلوده در آشپزخانه منازل به شرح زیر است :
یخچال
گوشت و مرغ خام باید همیشه در پایین ترین قسمت یخچال زیر طبقه غذاهای پخته شده، میوه و سبزیجات قرار گیرد، زیرا آب خارج شده از مرغ و گوشت خام می تواند به طبقات زیرین راه یافته و غذاهای دیگر را آلوده کند .
بر اساس اعلام سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) ، دمای یخچال باید زیر چهار درجه سانتیگراد تنظیم شود، این در حالی است که دمای یخچال در 43 درصد از منازل مورد بررسی بالای چهار درجه بود .دمای بالای یخچال با افزایش تعداد باکتری لیستریا در ارتباط است. حضور این باکتری به خصوص برای زنان باردار، افراد مسن و دارای سیستم ایمنی ضعیف خطرناک است .
سیم و اسکاچ ظرفشویی
اسکاچ و سیم های ظرفشویی یکی از آلوده ترین بخش های آشپزخانه است. حدود 64 درصد نمونه های آزمایش شده نشان داد که این وسایل زیستگاه مناسبی برای باکتری ها است .اسفنج های ظرفشویی مخزن حضور باکتری ها بوده و نکته قابل توجه این است که وقتی از این اسفنج ها برای شستن سایر قسمت ها و سطوح آشپزخانه مانند اوپن استفاده می کنید، آلودگی به نقاط دیگر نیز پخش می شود .مایکرو ویو کردن اسفنج ظرفشویی به مدت یک دقیقه در روز یا گذاشتن آن در ماشین ظرفشویی می تواند راه حل مناسبی برای از بین بردن پاتوژن ها باشد .
داخل و محیط اطراف سینک ظرفشویی
در این مطالعه 82 درصد سینک های مورد بررسی آلوده بودند. حدود 44 درصد باکتری های مدفوع، 15 درصد باکتری اشرشیا کولای از نمونه های برداشته شده از اطراف سینک ظرفشویی یافت شدند .رطوبت سینک یک از عوامل مهم آلودگی است . آشپزخانه ای که مواد ضدعفونی کننده، تمیز کننده یا صابون اطراف سینک ظرفشویی نداشته باشد، حاوی مقادیر زیادی باکتری و عوامل بیماری زا است .
تخته برش
از آنجایی که مواد غذایی گوناگونی، از گوشت خام گرفته تا مواد شسته نشده، روی این تخته خرد می شوند، ضروری است که بعد از هر بار استفاده تمیز شود. از طرفی سطح تخته های برش دارای شکاف و شیارهایی است که محل مناسبی برای پنهان شدن و رشد باکتری ها است .
همچنین مطالعات نشان داد در 49 درصد خانه ها، از تخته های برش استفاده نمی شود، به نحوی که افراد تمام مواد غذایی مانند گوشت و مرغ را روی اوپن آشپزخانه یا سینک ظرفشویی خرد می کنند که این مسئله به آلودگی بیشتر این قسمت ها دامن می زند .
هر مکانی از آشپزخانه که حیوان خانگی آنجا حضور دارد
حضور حیوانات خانگی در فضای اطراف مکان طبخ غذا باعث افزایش احتمال آلودگی غذا و انتقال عوامل بیماری زا از محیط بیرون به فضای درون آشپزخانه می شود .
سه نقطه آلوده دیگر در آشپز خانه
دستمال ها و حوله های دستی
همانند اسفنج ها، دستمال ها و حوله های دستی موجود در آشپزخانه می توانند رطوبت را جذب کرده و محیطی عالی برای رشد باکتری ها فراهم کنند. پژوهش ها نشان داده اند که این محیط مناسب موجب می شود تا نتیجه 75 درصد آزمایش دستمال ها برای بررسی وجود باکتری هایی مانند ئی.کولای مثبت باشند، از این رو، دستمال ها و حوله های دستی یکی از کثیف ترین اشیا موجود در آشپزخانه هستند. پس از هر بار استفاده اجازه دهید آنها به خوبی خشک شوند. اگر حتی یک کثیف کاری کوچک را از کف آشپزخانه پاک کردید، دستمال را به خوبی بشویید .
قهوه ساز
آغاز روز با نوشیدن یک فنجان قهوه داغ کاری است که بسیاری از مردم جهان برای بیدار کردن بدن خود انجام می دهند. در شرایطی که دستگاه های قهوه ساز زندگی را آسان تر کرده اند، اما به پاکسازی منظم برای پیشگیری از گسترش میکروب نیاز دارند. نتایج یک مطالعه نشان داد که در یک قهوه ساز 4.6 میلیون کلونی از باکتری ها و قارچ انگلی وجود دارند. تعویض آب پس از هر بار استفاده و به کار بردن سرکه برای پاکسازی داخلی سیستم می تواند به پیشگیری از گسترش بالقوه باکتری ها کمک کند .
مخلوط کن
تجهیزات آشپزخانه که برای پاکسازی نیازمند جدا کردن قطعات هستند، مانند یک مخلوط کن، محیطی عالی برای رشد و تکثیر باکتری هایی مانند سالمونلا، ئی.کولای، مخمر و قارچ انگلی محسوب می شوند. مکانیزم مخلوط کن که غذاها را خرد می کند، ممکن است به گسترش باکتری ها کمک کند. بر همین اساس است که به عنوان مثال، پخت کامل گوشت گاو بسیار اهمیت دارد. برای پاکسازی کامل مخلوط کن آن را تا نیمه با آب داغ پر کرده، چند قطره صابون ظرفشویی به آن اضافه کنید و دستگاه را روشن کنید .