۲ ماه پیش

عوارض تب برفکی در افراد + راهکارهای پیشگیری

عوارض تب برفکی در افراد + راهکارهای پیشگیری

تب برفکی، که به عنوان استوماتیت وزیکولار نیز شناخته می شود، یک بیماری عفونی و واگیردار تنفسی است که معمولاً کودکان زیر ده سال را مبتلا می کند. این بیماری با علائمی همچون تب، سوزش گلو و حساسیت اطراف دهان مشخص می شود. این بیماری ویروسی به سرعت در میان جمعیت آسیب پذیر، به ویژه کودکان، منتشر می شود و می تواند باعث ناراحتی و ناخوشی قابل توجهی در افراد مبتلا شود. شناسایی و درمان به موقع این بیماری اهمیت زیادی دارد تا از گسترش آن در جامعه جلوگیری شود.

بیماری تب برفکی چیست و با چه علائمی ظاهر می شود ؟

این بیماری ویروسی شایع است که دهان، دست و پا را درگیر می کند. این یک عفونت تنفسی خفیف اما رایج است که بیشتر در کودکان دیده می شود و معمولا با سوزش دهان و حساسیت دست و پا همراه است. متأسفانه هیچ درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد. با این حال، شستن مکرر دست ها و دوری از تماس نزدیک با افراد مبتلا می تواند به کاهش خطر ابتلا به این بیماری کمک کند.

سوزش گلو

علائم تب برفکی

این بیماری ممکن است عاملی برای ایجاد علایم عنوان شده در ادامه ی این بخش از سلامت نمناک باشد:

  •  سوزش گلو
  •  احساس ناخشنودی و بیماری
  •  تاول
  •  قرمزی
  •  درد در زبان، لثه و داخل گونه
  •  حساسیت های قرمز رنگ بدون خارش و گاهی اوقات همراه با جوش روی کف دست ، کنار دست و گاهی اوقات باسن
  •  کلافگی در نوزادان و کودکان
  •  از دست دادن اشتها 

مدت زمان معلوم برای این عفونت نسبت به علائم، حدوداً بین 3 الی 6 روز است. معمولاً علامت این بیماری، این است که فرد بعد از ابتلا به آن با سوزش گلو و گاهی اوقات از دست دادن اشتها همراه می شود.

از دست دادن اشتها

یک الی دو روز بعد از این که تب شروع می شود، سوزش دردناکی در جلوی دهان و گلو ایجاد می گردد. حساسیت در دست و پا ممکن است به باسن هم منتقل شود که معمولاً یک الی دو روز طول خواهد کشید.

سوزش در عقب دهان و گلو ممکن است باعث شود که کودکان مستعد ابتلا به بیماری های ویروسی باشند.

ویژگی های دیگر این بیماری ها شامل تب بالا و در بعضی از موارد تشنج است. سوزش ممکن است در دست، پا و دیگر بخش های بدن اتفاق بیفتد اما بسیار نادر است.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم ؟

این بیماری به طور کل بیماری خفیفی است که تنها با چند روز تب و علائم خفیف همراه است. اگر سوزش دهان و گلو مانع از نوشیدن مایعات شد، حتماً با پزشک ارتباط برقرار کنید و همچنین اگر بعد از چند روز علائم بدتر شدند، به پزشک اطلاع رسانی کنید.

عللتب برفکی

علت این بیماری عفونت است که بر اثر ویروس کوکساکی ایجاد می شود. این عفونت مربوط به گروهی از ویروس ها است که به آن ها انتروویروس می گویند که نوع دیگری از آن ها عاملی برای بیماری های مختلف هستند. دهان رایج ترین قسمت رشد این ویروس است. این بیماری بر اثر ارتباط اشخاص با یکدیگر انتقال پیدا می کند.

سرفه

انتقال آن هم از طریق موارد زیر است:

  •  محتویات داخل بینی یا ترشح گلو
  •  بزاق
  •  مایع درون جوش و تاول
  •  مدفوع
  •  قطرک های تنفسی قبل و بعد از سرفه یا عطسه 

این بیماری در کودکان رایج تر است. علت آن هم تعویض پوشک بوده و این که کودکان دستان خود را داخل دهان قرار می دهند. اگرچه که بیشترین عامل شیوع این بیماری در طول هفته اول است اما این ویروس می تواند به مدت چند هفته بعد از ظاهر شدن علائم همچنان باقی بماند.

در نتیجه احتمال انتقال آن به دیگران وجود دارد. بعضی از افراد مخصوصا نوجوانان می توانند این ویروس را بدون هیچ علائمی از بیماری به دیگران انتقال دهند.

شیوع این بیماری در فصل تابستان و پاییز و در مناطق مرطوب نیز بیشتر اتفاق می افتد.

انواع مختلف بیماری تب برفکی

یک نوع دیگر از بیماری تب برفکی هم وجود دارد که یک عفونت ویروسی است و در حیوانات یافت می شود اما به انسان ها انتقال پیدا نمی کند و شما نیز نمی توانید ان را به حیوانات انتقال دهید.

تب برفکی

عوامل خطرتب برفکی

این بیماری اول از همه کودکانی که کمتر از 10 سال سن دارند ، مخصوصاً کودکان زیر پنج سال را درگیر می کند. این کودکان بیش از بقیه در معرض شیوع هستند زیرا عفونت با ارتباط افراد با یکدیگر منتقل می شود که معمولاً کودکان بیشترین عامل آن می باشند. معمولاً با بالا رفتن سن، پادتن های بیشتری برای مبارزه با این بیماری در بدن افراد ساخته خواهد شد.

سختی ها و مشکلاتبیماری تب برفکی

رایج ترین سختی ایجاد شده بر اثر این بیماری، کم آبی است. همچنین ممکن است که این بیماری عاملی برای سوزش دهان و گلو باشد و بلع را دردناک و سخت می کند. پس، افراد بیمار حتما باید مایعات بیشتری بنوشند. اگر کم آبی شدید باشد، استفاده از سرم نیز ضروری است.

ۀب خوردن

این بیماری همچنین ممکن است مشکلات زیر را به همراه داشته باشد:

مننژیت ویروسی:

عفونت و التهاب نادر غشای مننژ و مایع مغزی نخاعی.

ورم مغز :

ورم مغز نوعی بیماری است که جان انسان را تهدید می کند و به دلیل وجود ویروس باعث التهاب شده که البته نادر هستند.

پیشگیریتب برفکی

راه کارهای مهمی وجود دارد که می تواند احتمال ابتلا به این بیماری را کاهش دهد که شامل موارد زیر می باشد:

شستن دست

شستن دست ها با دقت

دست های خود را به طور کامل و چندبار بشویید؛ مخصوصاً بعد از توالت و یا عوض کردن پوشک و قبل از آماده کردن غذا.

زمانی که آب و صابون در دسترس شما نیست، از دستمال های مرطوب و یا ژل های شوینده استفاده کنید که حاوی الکل هستند و جرم ها را از بین می برند.

ضد عفونی کردن نواحی رایج

همیشه عادت ضدعفونی کردن سطوح و شستن دست ها با آب و صابون را در خودتان ایجاد کنید. همچنین می توانید از محلول های سفید کننده و آب بر روی سطوح استفاده کنید. مکان هایی که کودکان رفت و آمد می کنند، باید به دقت ضدعفونی شود و همچنین اسباب بازی های آن ها نیز می تواند انتقال دهنده ویروس باشد و نباید از آن ها استفاده کنید.

ضد عفونی

آموزش بهداشت مناسب

به کودک خود نشان دهید که چگونه بهداشت مناسب را رعایت کند و خودش را تمیز نگه دارد. به او یاد بدهید که چرا نباید انگشتان دست یا هر جسم دیگری را در دهانش قرار دهد.

قرنطینه کردن افراد مبتلا

از آن جا که شیوع این بیماری بالاست، افراد مبتلا به این بیماری باید کمتر در جمع دیگران قرار بگیرند، زیرا علائم فعالی خواهند داشت. این قرنطینه باید تا زمانی ادامه پیدا کند که سوزش دهان و تب آن ها به طور کامل رفع شده باشد. اگر خودتان به این بیماری مبتلا شده اید، تا زمان بهبودی کامل نباید به محل کار بروید.

قرنطینه

تشخیص تب برفکی

پزشک احتمالاً انواع مختلف ویروس را با ارزیابی شرایط زیر تشخیص می دهد :

  •  سن بیمار
  •  الگوی علائم و نشانه ها
  •  ظاهر سوزش و حساسیت ها
  •  همچنین نمونه برداری از بزاق گلو و یا مدفوع

بیماری برفک دهان در دوران بارداری

اگر چه هیچ خطری برای خانم باردار و کودک وجود ندارد اما بهتر است با افرادی که چنین بیماری دارند رفت و آمد نکنند زیرا دمای بالا در سه ماهه اول بارداری می تواند عاملی برای سقط جنین باشد. اگر چه چنین اتفاقی در مورد بیماری برفک دهان بسیار نادر است اما در هر حال بهتر است بیشترین حد محافظت از خودتان را داشته باشید.

بارداری

سایر نکات :

  •  بعد از خوردن غذا، دهان خود را با آب گرم بشویید.
  •  برای بهبود علائم مایعات بنوشید و از مصرف نوشیدنی های اسیدی مثل آب میوه خودداری کنید.
  •  غذاهای نرم مثل سوپ مصرف کنید.
  •  از غذاهای تند و پرادویه خودداری کنید.
  •  برای تسکین سوزش دهان و گلو از ایبوپروفن استفاده کنید.
  •  حتما هنگام سرفه و عطسه از دستمال کاغذی استفاده کنید.
  •  حوله و وسایل شخصی مثل فنجان ، قاشق و غیره را با دیگران به اشتراک نگذارید.
  •  حتما تا زمان بهبودی، مرخصی بگیرید.
سوپ

درمان تب برفکی در انسان

هیچ درمانی خاص برای بیماری تب برفکی وجود ندارد و علائم این بیماری معمولاً در هفت تا 10 روز رفع می شود.

یک بی حسی موضعی موضعی ممکن است به تسکین درد زخم های دهان کمک کند. داروهای بدون نسخه ضد درد به غیر از آسپرین ، مانند استامینوفن (تیلنول ، دیگران) یا ایبوپروفن ممکن است به رفع ناراحتی عمومی کمک کنند.