تب دنگی یک بیماری ویروسی است که توسط پشه های آلوده به این ویروس منتقل می شود. این بیماری دارای علائم و مراحل مختلفی است که می تواند در صورت عدم درمان مناسب و به موقع، منجر به پیامدهای جدی و گاهی حتی کشنده شود. شناخت و آگاهی از علائم اولیه و همچنین مراحل پیشرفت این بیماری، می تواند در تشخیص به موقع و درمان مؤثر آن نقش بسزایی داشته باشد. به طور کلی، تب دنگی می تواند از یک بیماری نسبتاً خفیف به یک عارضه بسیار خطرناک و مرگبار تبدیل شود که در این صورت، سرعت و دقت در ارائه مراقبت های پزشکی حیاتی خواهد بود.
به تازگی، گزارشهای جدی از ابتلا به بیماری تب دانگی در استانهای جنوبی به گوش میرسد که موجی از نگرانیها را در فضای مجازی به راه انداخته است. وزیر بهداشت، بخش عمده آمار ابتلا به این بیماری را با سفرهای هموطنان به کشورهای حاشیه خلیج فارس مرتبط دانسته است. این گفتهها موجب ایجاد سوالاتی برای هموطنان شده است که عمدهترین آنها در مورد تب دنگی، پشه آئدس، علائم تب استخوانشکن، و اینکه آیا تب دنگی با سفر به کربلا افزایش مییابد؟ در این بخش از نمناک، به این سوالات پاسخ داده شده است.
تب دنگی بیماری دردناک و ناتوانکنندهای است که به آن تب استخوانشکن نیز می گویند زیرا دردی که بیمار تحمل میکند به اندازه شکستن استخوانها شدت دارد.
تب دنگی از طریق پشه آئدس به انسانها منتقل میشود و باعث عفونت نیل غربی و تب زرد میگردد. تب دنگی توسط ویروسی با همین نام ایجاد میشود، ویروس دنگی در خانواده فلاوی ویرید قرار میگیرد و از جنس فلای ویروس محسوب میشود.
پشه آئدس ناقل بیماریهای خطرناک و کشندهای از جمله تب دنگی است که امروزه در بسیاری از کشورها شیوع یافته و تلفات انسانی بسیاری نیز داشته است. وزیر بهداشت در صحبتهای اخیرش در مورد مرگ و میر این بیماری در ایران گفت:
پشههای آئدس ظاهر متفاوت با هم داشته و علائم سیاه و سفید قابل توجهی روی بدن و پاهای خود دارند و این پشه ها فقط در طول روز نیش میزنند.
تب دنگی از طریق پشهای تحت عنوان آئدس به انسان منتقل میشود. علائم نیش پشه آئدس و تب دنگی عبارتند از:
در صورت پیشرفت بیماری، علائم شدیدتری نظیر خونریزی از لثه یا بینی، گسترش راشهای پوستی، تنگی نفس، درد شدید شکم و استفراغ پایدار ممکن است ظاهر شود. این علائم نشان دهنده وضعیت جدیتر بیماری و نیاز به مراقبت پزشکی فوری است.
شانس ابتلا به تب دنگی در مناطق با شرایط زندگی مساعد برای پشهها از جمله رطوبت بالا، آب های راکد، نامناسب بودن سیستم آب و فاضلاب و نبود پوشش ضد پشه افزایش مییابد.
برای پیشگیری از تب دنگی به توصیه های زیر عمل کنید: