
سکسکه پدیدهای تکراری و ناخواسته است که ناشی از انقباض ناگهانی و غیرارادی عضله دیافراگم میباشد. در صورت بروز سکسکههای مداوم و مزمن، بررسی و شناسایی علل زمینهساز آن اهمیت بسیار زیادی دارد. این امر امکان اتخاذ تدابیر پیشگیرانه و مدیریت مناسب این مشکل را فراهم میسازد. شناخت عوامل محرک سکسکه همچون اختلالات گوارشی، استرس، مصرف برخی داروها و همچنین اقدامات درمانی موثر میتواند در کاهش یا رفع این مسئله راهگشا باشد.
سکسکه زمانی رخ میدهد که عضله دیافراگم، که وظیفه جداسازی قفسه سینه از شکم و تنفس را بر عهده دارد، دچار اسپاسم یا انقباض ناخواسته میشود. این امر باعث بسته شدن تارهای صوتی و بروز سکسکه میگردد. اما چرا بسیاری از افراد بلافاصله پس از خوردن غذا دچار این پدیده میشوند؟ در این مقاله، به طور مفصل به بررسی علل و عوامل مؤثر در ایجاد سکسکه بعد از غذا خوردن خواهیم پرداخت.
گاهی ما خیلی گرسنه هستیم و می خواهیم هرچه سریع تر شکممان را پر کنیم؛ اما عجله کردن در خوردن غذا باعث سکسکه می شود، زیرا مقدار زیادی هوا وارد شکم شده و منبسط می شود. معده دقیقاً در کنار دیافراگم قرار دارد، بنابراین وقتی شکم نفخ می کند، باعث انقباضات دیافراگمی شده که به عنوان سکسکه شناخته می شود. بهتر است برای رفع این مشکل؛ حتما قبل از غذا نفس عمیق بکشید و سرعت خوردنتان را هم کم کنید.
سکسکه زمانی اتفاق می افتد که شما بیشتر از حدی که باید، غذا می خورید و همین به شکم فشار وارد می کند، زیرا ناحیه شکم بیش از حد باز می شود و دیافراگم تحت تاثیر قرار می گیرد که در چنین حالتی باید اندازه وعده غذایی خود را کمی محدود کنید.
خوردن غذاهای پر ادویه مانند خوردن فلفل به علت وجود ماده ای به نام کپسایسین باعث تحریک دیافراگم می شود و اسپاسم و گرفتگی را به وجود می آورد؛ پس بهتر است که در خوردن غذا های پر ادویه زیاده روی نکنید؛ حتی برای مدتی به طور کامل کنار بگذارید.
نوشیدنی های گازدار باعث ایجاد حباب هایی داخل بدن می شوند. این گاز ها داخل شکم گسترش پیدا کرده و ورم شکم را به وجود می آورند و باعث انقباض دیافراگم می شوند و در نهایت سکسکه را ایجاد می کنند؛ پس بهتر است که تا حد ممکن از این نوشیدنی ها اجتناب کنید.
خوردن غذا با دمای خیلی بالا یا خیلی پایین باعث گرفتگی عضلات شکم و اسپاسم دیافراگم می شود؛ بنابراین بهتر است که دمای غذا را متعادل کنید.