
امروزه، اکثر جمعیت جهان با چالش همهگیری ویروس کرونا دستبهگریبان هستند و این بیماری به معضلی جدی برای بشریت بدل شده است. بنابراین، انتخاب ماسک مناسب برای مقابله با ویروس کرونا از اهمیت بسزایی برخوردار است. انتخاب ماسک مناسب میتواند نقش حیاتی در پیشگیری از ابتلا به این ویروس و حفظ سلامت افراد ایفا کند. در این میان، آگاهی از معیارهای انتخاب ماسک مناسب و استفاده صحیح از آن ضروری به نظر میرسد تا بتوان در مقابله با این بیماری همهگیر گامهای اساسی برداشت.
در این روزهای پر چالش، جهان با بیماری همه گیر دست و پنجه نرم می کند و به دنبال بهترین تجهیزات برای جلوگیری از آسیب های این بیماری است. سازمان جهانی بهداشت نیز بر استفاده از ماسک ها به شدت تأکید کرده است. در این مقاله از نمناک، انواع مختلف ماسک های موجود را به شما معرفی می کنیم و ویژگی های هر یک را بررسی می کنیم تا بتوانید ماسک مناسب تر را انتخاب کنید. این اطلاعات جامع و گسترده به شما کمک خواهد کرد تا در این شرایط چالش برانگیز، از بهترین محافظت در برابر ویروس کرونا برخوردار شوید.
کولمی هوپن یکی از معروف ترین کارخانه های محصولات پزشکی است. این کارخانه تحت جریان های طبیعی، به تولید امکاناتی برای مقالبه با بیماری های تنفسی از جمله ماسک می پردازد. این کارخانه در فرانسه سالانه، 150 میلیون ماسک جراحی و 20 میلیون ماسک تنفسی تولید می کند. اکنون با افزایش درخواست ها تولیدات خود را به 500 میلیون افزایش داده است.
کمپانی دیگری نیز به نام فوکسوکن اعلام کرده است که تا پایان ماه پیش رو، 20 میلیون ماسک تولید خواهد کرد. بسیاری از مردم جهان در کشورهایی مثل چین به سمت داروخانه ها هجوم آورده اند تا بتوانند ماسک تهیه کنند. البته انواع مختلفی از ماسک ها وجود دارد که همه آنها در برابر ویروس موثر نیستند. به همین دلیل باید در مورد آن ها اطلاعات کافی داشته باشید پس حتما با دقت این بخش از سلامت نمناک را مطالعه بفرمایید.
دو نوع مختلف از ماسک ها وجود دارد:ماسک جراحی و تنفسی (دهان بند تنفسی).
اگر قصد دارید که از بیمار مبتلا به کرونا مراقب کنید، بهتر است که ماسک جراحی بزنید. در محیط هایی که بیمار، سطوح و تجهیزات آلوده وجود دارد، باید از این ماسک ها استفاده کرد. البته استفاده از این نوع ماسک نباید بیش از 3 الی 8 ساعت باشد.
ماسک جراحی همچنین شما را از قرار گرفتن در معرض پخش شدن مایعات بیولوژیکی حفظ خواهد کرد. ماسک جراحی در چنین مواردی باید لایه ضد آب داشته باشد و همچنین لبه موجود در این ماسک باید از چشم ها محافظت کند.
البته ماسک جراحی شما را در برابر عوامل عفونی انتقال یافته در هوا مثل کورونا ویروس محافظت نخواهد کرد.
ماسک ها یا دهان بندهای تنفسی به دو دسته تقسیم می شوند:ماسک های فیلتردار و عایق.
ماسک های فیلتردار دارای بخشی مربوط به صورت و بخشی فیلتردار هستند. گاهی اوقات این دو بخش با یکدیگر کامل می شوند. این ماسک بسته به نوع فیلتری که دارد، می تواند فقط در برابر اجزایی مثل گازهای خاص و بخارها مقاومت کند.
گاهی اوقات دهان بندهای تنفسی فیلتردار به یک لوله تنفسی نیز مجهز هستند که برای استفاده کاربر راحت تر می باشند. این لوله از غلظت هوای داخل ماسک جلوگیری می کند و به تنفس راحت تر کمک خواهد کرد.
البته باید توجه داشت که دهان بندهای تنفسی همچنین افراد را در برابر قطرک های عفونی محفوظ می دارند. در مورد دومی، می توان هنگام پر شدن ماسک، فیلتر آن را جابجا کرد.
هرکدام از انواع این دو ماسک، استانداردهای متفاوتی دارند و قوانین مربوط به آنها متنوع است که بستگی به کشور و مکان جغرافیایی آن ها دارد.
به طور مثال ؛ در کشورهای اروپایی باید استانداردهای EN 14683 در آنها رعایت شود که سه سطح فیلتر باکتریایی را دارا می باشد. در کشور آمریکا نیز باید ماسک ها را مطابق با استاندارد های ASTM بسازند. یعنی ماسک ها باید فرد را از خطر قرار گرفتن در معرض مایعات عفونی حفظ کنند.
-و FFP1 به ماسک های فیلترداری مربوط می شود که فیلتر آنها باید حداقل 80 درصد باشد. نشت داخلی آن نیز در حالت حداکثری باید 20 درصد باشد. این ماسک اساسا به عنوان محافظ برای گرد و غبار استفاده می گردد.
-و FFP2. این ماسک ها دارای فیلتر حداقلی 94 درصد و نشت داخلی حداکثری 8 درصد می باشند. این ماسک ها اساسا در ساختمان سازی، کشاورزی و پزشکی در برابر ویروس های آنفولانزا مورد استفاده قرار می گیرد . این ماسک ها هم اکنون جزء بهترین ها در برابر کروناویروس می باشند.
- ماسک های FFP3 یکی از بالاترین میزان فیلترهای ماسک را دارا هستند. درصد فیلترینگ آنها در حالت حداقلی، 99 و نشت داخلی آنها در حالت حداکثری برابر با 2 درصد است و فرد را در برابر اجزایی مثل پنبه ها محفوظ می دارد.
همچنین انواع دیگری از ماسک های تنفسی نیز وجود دارد که بر اساس مقاومت در برابر چربی و روغن دسته بندی می شوند که شامل موارد زیر هستند:
- کلس N:بدون مقاومت در برابر چربی و روغن. انواع N95، N99 و N100 از این ماسک وجود دارد. عدد بعد از حرف N به میزان درصد فیلتر این ماسک ها مربوط می شود.
- کلس R:این ماسک ها در برابر چربی یا روغن حدود 8 ساعت مقاوم هستند. انواع آنها نیز R95، R99 و R100 می باشد.
- کلس P:یک ماسک کاملا مقاوم به روغن و چربی است. انواع آن P95، P99 و P100 می باشد.
زمانی که فردی به کرونا مبتلا می شود، در سریع ترین زمان ممکن باید از ماسک جراحی استفاده کند پس یکی از بهترین ماسک ها در برابر ویروس کرونا ماسک جراحی است. در کشورهای اروپایی افرادی که از بیماران مراقبت می کنند ، ماسک های تنفسی از نوع FFP2 یا FFP3 با فیلتر حداکثری و استفاده می کنند.
در برخی کشورها نیز فیلترهای تنفسی N95 با 95 درصد فیلترینگ مورد استفاده قرار می گیرد که ویروس ها و باکتری ها را فیلتر می کند. افراد مراقب از بیماری نیز حتما باید از ماسک های تنفسی کلس N، R یا P استفاده کنند.
ماسک های جراحی یک بار مصرف هستند که حتما باید بعد از یکبار استفاده دور انداخته شوند اما ماسک های تنفسی هم در انواع یکبار مصرف و هم چند بار مصرف نیز وجود دارد و می توان فیلتر آنها را نیز تعویض کرد.
برند ماسک ها نیز در تاثیرگزاری آنها حائز اهمیت می باشد و همچنین موارد استفاده از آنها نیز متفاوت است . عموما در موارد رایج حدود سه تا هشت ساعت از این ماسک ها استفاده می کنند که بستگی به رطوبت، دما، حجم هوای تنفسی و ... دارد.
اگر افرادی که از ماسک های دهان بند با فیلترهای گاز استفاده می کنند، بوی گاز را استشمام کنند باید سریعا محل کار را ترک کنند و فیلتر ماسک را تعویض نمایند .