
ورم معده یکی از شایع ترین و رایج ترین اختلالات گوارشی است که در جوامع گوناگون مشاهده می شود. این بیماری که به علت التهاب و تحریک مخاط معده ایجاد می گردد، می تواند عوارض و مشکلات قابل توجهی را برای فرد به همراه داشته باشد. با این حال، با اتخاذ رژیم غذایی مناسب و همچنین بهره گیری از رهیافت های طب سنتی، می توان از پیشرفت و تشدید این اختلال جلوگیری نمود و در جهت بهبود و بازیابی سلامت دستگاه گوارش گام برداشت. بدین ترتیب، با مدیریت دقیق و مناسب این بیماری، می توان از بروز عوارض آن پیشگیری کرد و به سلامت و رفاه فرد کمک شایانی نمود.
ورم معده یک نام اصلی برای التهاب معده است و گاهی اوقات کاملا ناگهانی و بعضی وقت ها تدریجی رخ می دهد . ورم معده برای بسیاری از افراد حاد نیست اما سریعا بعد از درمان از بین می رود.
ورم معده (Gastritis) التهاب، ناشی از عفونت و آلوده شدن به باکتری است که باعث زخم معده می شود. در برخی موارد، گاستریت می تواند منجر به ایجاد زخم و افزایش خطر ابتلا به سرطان معده می شود.
رژیم غذایی در بهبود و یا تشدید ورم معده بسیار موثر است . بعضی از مواد غذایی هستند که علائم مربوط به ورم معده را افزایش می دهند که در این قسمت از سلامت نمناک در مورد آن ها صحبت خواهیم کرد.
1. مواد غذایی با فیبر بالا
مواد غذایی با فیبر بالا مثل آجیل ، تمشک و سبزیجات سبز برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند، مناسب می باشند و همچنین یک رژیم غذایی مناسب برای افرادی هستند که به ورم معده مبتلا می باشند . به خصوص بروکلی که منبع سرشاری از فیبر است و سطح سولفوروفان را بالا می برد و باکتری اچ.پیلوری را نیز می کشد.
2. مواد غذایی حاوی چربی های سالم
همه چربی ها بهترین گزینه برای افراد مبتلا به ورم معده محسوب نمی شوند اما چربی های سالم جزء استثناعات می باشند . اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی سالمون ، گردو ، دانه های چیا به کاهش التهاب معده و جلوگیری از ورود باکتری اچ.پیلوری کمک می کند . آووکادو ، روغن زیتون و دیگر دانه ها و آجیل ها نیز جزء منایع اسید چرب سالم هستند.
3. آب سبزیجات
در حالی که آب میوه های طبیعی برای افراد مبتلا به ورم معده توصیه نمی شود اما آب بعضی از سبزیجات و اسموتی ها هستند که قضیه شان فرق دارد.
به طور مثال آب سیب زمینی دارای خواص آنتی اکسیداتیو است و درد معده را از بین می برد . آب کدو حلوایی نیز دارای مواد مغذی می باشد و اسیدیته معده را کاهش می دهد و در نتیجه مشکلات معده را زودتر بهبود خواهد بخشید.
4. مواد خوراکی حاوی پروتئین
پروتئین به بازسازی مشکلات حاصل از ورم معده کمک می کند . اگرچه که همه پروتئین ها با یکدیگر یکسان نیستند . البته بعضی از پروتئین های حیوانی معمولا کار را بدتر می کنند . منابع مناسب برای پروتین های مفید در برابر ورم معده شامل سینه مرغ ، سفیده تخم مرغ ، تن ماهی و لوبیا می باشد.
5. خوراکی های مغذی و آنتی باکتریال
از آنجایی که اچ.پیلوری نیز یک نوع باکتری محسوب می گردد ، پس تنها راه منطقی مبارزه با آن مصرف غذاهای آنتی باکتریال است . فلاوونیدها دارای ویژگی آنتی باکتری هستند رشد انواع باکتری ها از جمله اچ.پیلوری را متوقف می کنند.
سیر ، پیاز ، کرفس و قره قروت جزء منابع مناسبی از فلاوونیدها می باشند . عسل، زنجبیل و زردچوبه نیز جزء منابع اصلی آنتی باکتریال محسوب می گردند.
1. غذاها و نوشیدنی های اسیدی
استفاده از این غذاها و نوشیدنی ها در این شرایط اصلا توصیه نمی شود . همه می دانند که نوشابه قند بسیار بالایی دارد و برای بدن مضر است . در چنین حالتی مرکباتی مثل پرتقال نیز دست کمی از نوشابه ندارند و می توانند ورم معده را تشدید کنند . قهوه ، غلات و گوجه فرنگی ها نیز همچنین جزء مواد غذایی اسیدی محسوب می شوند و مشکلاتی مثل ورم معده را تشدید خواهند کرد.
2. نوشیدنی های کربن دار
پیشنهاد ما این است تا جایی که می توانید از نوشیدنی ها دوری کنید تا از شر معده درد و ورم معده خلاص شوید . نوشابه یکی از بدترین انواع مواد غذایی در این لیست است و قند و اسیدیته بالایی دارد و بسیار ناسالم می باشد.
3. غذاهای چرب و سرخ کردنی
سطح بالای کلسترول در غذاهای چرب و سرخ کردنی ، با افزایش ورم معده مرتبط است و اغلب می تواند عاملی برای به وجود آوردن این بیماری نیز باشد . اگر هم اکنون از ورم معده رنج می برید، طبیعتا بهتر است که از مصرف این غذاها خودداری کنید.
4. غذاهای ادویه دار و آلرژی زا
این قانون بسیار ساده است :غذاهای تند و ادویه داری که در آن ادویه هایی مثل فلفل تند ، خردل ، ریشه خردل و واسابی به کار رفته است را استفاده نکنید زیرا باعث ایجاد التهاب می گردند.
5. نوشیدنی های حاوی الکل
مصرف الکل خودش یکی از بزرگترین عوامل ابتلا به ورم معده می باشد . پس باید تا جایی که می توانید از مصرف آن خودداری کنید . الکل بخش های مختلف معده را تحریک می کند زیرا اسید فوق العاده بالایی دارد که هرگز اجازه درمان ورم معده را نمی دهد.
6. غذاهای فرآوری شده و فست فودها
فست فودها معمولا حاوی نگهدارنده ها و طعم دهنده های طبیعی هستند که وضعیت معده را بهم می ریزند . این غذاها منجر به اختلالات و ورم معده خواهند شد.
7. داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مثل آسپیرین ، ایبوپروفن ، دیکلوفناک و ناپروکسن به طرز وسیعی مورد استفاده هستند و یکی از علت های اصلی ورم معده می باشند . اثر منفی آن ها مانند الکل است و هرگز نباید در طول درمان ورم معده مورد استفاده قرار بگیرد.