
با توجه به پیچیدگی و تنوع فعالیتهای افراد در طول سفر، ممکن است مسأله تأمین آب موردنیاز بدن بهدرستی مورد توجه قرار نگیرد. در شرایط مسافرت، تأمین آب کافی برای حفظ تعادل مایعات بدن از اهمیت بالایی برخوردار است. عدم دسترسی به میزان مناسب آب آشامیدنی میتواند به بروز مشکلات جدی برای سلامت فرد منجر شود. بنابراین، ضروری است که در طول سفر به تأمین آب موردنیاز بدن بهطور مستمر توجه و رسیدگی شود.
برای داشتن یک سفر خوب و لذت بخش، علاوه بر برنامه ریزی مناسب، مراقبت از سلامتی نیز بسیار مهم است. حتی یک بیماری ساده می تواند برنامه های سفر و تعطیلات را به هم بریزد. کنترل چرخه آب در بدن و مصرف صحیح مایعات بسیار حائز اهمیت است. این موضوع به ویژه برای افرادی که در سفر هستند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. کلیه ها برای دفع سموم بدن و پاک کردن مجاری ادرار به آب کافی نیاز دارند. همچنین، مصرف انواع غذا و نوشیدنی در طول سفر، احتمال ابتلا به بیماری ها را افزایش می دهد. با توجه به فعالیت های متعدد افراد در طول سفر، ممکن است تأمین آب موردنیاز بدن مورد توجه قرار نگیرد. در حالی که آب به طور مداوم در بدن در حال چرخش است و برای عملکرد طبیعی اعضا، باید روزانه حدود دو لیتر آب نوشید. تحقیقات نشان می دهد که 40 درصد تهرانی ها کمتر از 1. 5 لیتر آب در روز مصرف می کنند. به طور کلی، هر فرد باید مقدار مناسبی آب مصرف کند تا کلیه ها بتوانند به طور منظم سموم بدن را دفع کنند. این موضوع در طول سفر نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. میزان مایعاتی که افراد در طول روز می نوشند با میزانی که از طریق کلیه ها دفع می شود، برابر نخواهد بود. اگر میزان ادرار کم و غلظت آن بالا باشد (رنگ ادرار تیره)، ممکن است برخی از زوائد محلول در ادرار در کلیه ها متبلور و تبدیل به سنگ شوند.
اگر ادرار فرد نیز طی 24 ساعت زرد کمرنگ باشد، نشان دهنده عملکرد مناسب کلیه خواهد بود. تأمین آب موردنیاز بدن علاوه بر دفع سموم، از به وجود آمدن سنگ کلیه نیز جلوگیری می کند. همچنین آب به دلیل آن که فاقد هر نوع کالری، شکر و مواد افزودنی است، سالم ترین نوشیدنی برای پیشگیری از سنگ کلیه به شمار می رود.
توجه به مصرف آب سالم حدود 60 درصد از جمعیت کشور کمتر از دو لیتر مایعات در روز مصرف می کنند. بر اساس نتایج به دست آمده از تحقیق شرکت آب دماوند، 48 درصد از مردان و 50 درصد از زنان در ایران در مقایسه با توصیه های اداره ایمنی موادغذایی کشورهای اروپایی (EFSA)، روزانه کمتر از میزان توصیه شده، آب مصرف می کنند. با این حال برای تامین آب مورد نیاز بدن در طول سفر، توجه به مصرف آب سالم یکی از عواملی است که می تواند از ابتلا به بیماری در سفر جلوگیری کند. بهتر است قبل از سفر از وضعیت آب لوله کشی شهر مقصد مطلع شوید. جستجویی ساده در اینترنت، صحبت با ساکنان شهر یا کسب اطلاعات از کارکنان هتلی که در آن اقامت خواهید داشت به شما در این زمینه کمک می کند. در صورتی که نتوانستید از سالم بودن آب لوله کشی اطمینان حاصل کنید حتماً در سفر آب بسته بندی همراه داشته باشید.
توصیه هایی برای مصرف آب در سفر با چند توصیه ساده در سفر می توان ضمن محافظت از کلیه ها، چرخه آب در بدن و مصرف مایعات را کنترل کرد. – وقتی صبح از خواب بیدار می شوید یک لیوان آب بنوشید. – منتظر احساس تشنگی نمانید! تشنگی هشداری است که نشان می دهد آب بدن را تا حدی از دست داده اید. قبل از آن که تشنه شوید، آب بنوشید. – همیشه یک بطری آب به همراه داشته باشید. – در سفر از نوشیدن نوشیدنی های کافئین دار خودداری کنید. مصرف بیش از حد این نوشیدنی ها موجب از دست رفتن آب بدن می شود. – نوشیدن آب سالم در سفر اهمیت بسیاری دارد به ویژه برای کودکان، افراد مبتلا به بیماری های قلبی و گوارشی و همچنین زنان باردار و شیرده. – هنگام سفر به شهرهای مختلف، زمان کافی برای تطبیق بدن خود با شرایط جغرافیایی و آب وهوایی جدید در نظر بگیرید.
– احساس تشنگی تنها یکی از نشانه های کمبود آب بدن در طول سفر است. احساس خستگی، بدن درد و گرفتگی عضلات، سردرد، بی حوصلگی و زودرنجی و احساس تهوع و سرگیجه دیگر نشانه هایی هستند که از کمبود آب بدن خبر می دهند. – اگر در مدت سفر در مناطق گرم و خشک اقامت دارید حتماً مصرف روزانه آب خود را افزایش دهید. همچنین توجه داشته باشید، بیشترین میزان کمبود آب بدن، در طول سفرهای هوایی رخ می دهد.